Shëtitorja Veriore
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Shëtitorja Veriore

Shëtitorja veriore (50.50 x 7.80 m), dyrrugëshe dhe njëkatëshe, përbëhet nga muri pasmë i përshkuar në mes nga korridori i hyrjes, muret anësore, kolonada dhe çatia. Nga balli i hapur verior, vështrimit i shpaloseshin valëzimet e lehta të kodrave dhe fusha e Gylakut (Myzeqeja), por orientimi i saj ndaj diellit nuk është i përshtatshëm.

Meqenëse terreni para rrëzohet me pjerrësi të madhe, hyrja kryhej nga shpina nëpërmjet një korridori 3 metërsh, përmes të cilit kalon një kanal i mbuluar. Kjo hyrje e dëshmon atë shëtitore dhe jo treg, pasi në të kundërt balli do hapej drejt jugut, pa kalime të komplikuara. Muret janë njëfaqëshe me blloqe me ballë të sheshtë dhe fugatura të dobëta. Prej tyre, muri i pasmë kryente dhe rolin e murit mbajtës të terrenit.

Në ballin e shëtitores vijonin 18 kolona me interkolumn 2.80 m, të mbështetura në pllaka guri. Foletë e kunjave mbi kapitelet tregojnë se mbi to vijonte entablementi i gurtë.

Diametrat e ndryshëm të kolonave dhe kapiteleve tregojnë se shëtitorja ka pasur kolonadë të brendshme.

Nisur nga gjerësia e mureve shëtitorja ka qenë njëkatëshe. Fragmentet e shumta të qeramikës tregojnë për mbulimin e saj me çati tjegulle. Ndonëse gjurmët mungojnë, muratura e dobët, që nuk përputhet me kualitetin e mirë të kolonave, supozon se ajo ka qenë e suvatuar.

Qeramika dhe monedhat i përkasin shek. III p.e.s. Karakteristikat e kapitelit, tipike për fundin e shek 4,62 e shtyjnë këtë datim nga çereku i fundit i këtij shekulli.

info@balkancultureheritage.com