Shëtitorja e Teatrit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Shëtitorja e Teatrit

Shëtitorja e Teatrit të Ri të Kassopeas, ndodhet në lindje të agorasë, pas koilonit të teatrit. Këtu, ndërmjet një insule banimi dhe shëtitores krijohet një shesh i vogël trapezoidal. Nga ana jugore, para rënies shkëmbore, sheshi kufizohet prej themeleve të një ndërtimi të vogël, gjasisht një tempulli.

Shëtitorja me përmasa të kufizuara (37 x 3.70 m) i mbështetet teatrit nga ana e tij e pasme. Muret e saj kthehen në ballë në formë antesh (5 m), midis të cilëve vijojnë 13 pilastra tetëkëndëshe dorizuese. Megjithëse fare e ngushtë, shëtitorja ndahet në dy nefe nga një sërë bankash. Kjo ndarje i jep asaj tiparet e shëtitoreve pas skenave të teatrit dhe jo të një shëtitoreje të mirëfilltë.

Datimi i saj në çerekun e parë të shek III p.e.s. mbështetet në orderin dorizues me pilastra tetëkëndësh.

info@balkancultureheritage.com