Shpella e Spilesë
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Shpella e Spilesë

(Fshati Himarë, rrethi Vlorë). Në të dalë të Spilesë në faqen e kodrës të drejtuar nga deti në krahun e majtë të rrugës Himarë-Sarandë ndodhen tri shpella.

Në vitin 1939 në një nga këto shpella bëri gërmime profesor L. Cardini. Materialet e zbuluara prej tij nuk janë botuar. Një njoftim të shkurtër na jep D. Mustili, i cili vë në dukje se shtresa kulturale kishte një trashësi prej 2.25 m dhe formohej prej pesë nënshtresash me materiale të përziera. Në shtresën e pestë, sëbashku me keramikën helenistike, u gjetën edhe ashkesa prej guri stralli, gjë që e shtyn D. Mustilin të mendojë se shpella ka qenë banuar qysh prej kohësh të lashta.

info@balkancultureheritage.com