Shqyrtim antropologjik i kafkës së varrit I
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Shqyrtim antropologjik i kafkës së varrit I

Për faktin se unë nuk kam kryer gërmime në nekropolin e Komanit, nuk arrita të mbledh eshtrat e të varrosurve në këtë vend. Prandaj tani nuk mund të parashtroj para studiuesit ndonjë arritje të mirë të të dhënave antropologjike.

Do të rendis rezultatin e hulumtimeve mbi kafkën e varrit I, që po e paraqes në katër pozicione. Ajo nuk është e plotë siç duket edhe nga fotografitë. Eshtrat janë shumë të thyeshme dhe disa pjesë të shkëputura janë rivendosur në vendin e tyre dhe janë ngjitur. Por fotografitë e norma verticalis dhe e norma occipitalis janë kryer para ribashkimit.

Kafka - pesha 498 gram. Vërehet se mungojnë gjashtë dhëmbë dhe të tjerët janë  pjesërisht të brejtur.

Nofulla - pesha 75 gram. Mungojnë gjashtë dhëmbë.

Rrethi kafkor 557 mm; diametri i përparmë fundor 195 mm; diametri gjerësor 140 mm; treguesi cefalik 72 Dolikoqefal', formë elipsoidale.

E dala oksipitale shumë e spikatur. Qepjet në asnjë pikë të ngjitura, të gjitha të dukshme, shumë gjarpëruese: vërehet një vormian ndërmuror (ala Lamda) dhe një varg kockash natyrore përgjatë muralit-oksipital. Kockat kanë trashësi të dukshme: ajo në qendër të muralit rreth dhjetë milimetra. Mungojnë dymbëdhjetë dhëmbë. Dhëmbët prerës dhe kaninët ekzistues janë të konsumuar; dhëmballët janë pak a shumë të brejtura, përveç dy dhëmballëve të fundit të poshtme, që janë të shëndoshë, me katër apo pesë maja.

Jam mjaft i përmbajtur, nga shqyrtimi i vetëm një kafke, që të arrij në përfundime të karakterit të përgjithshëm, dhe për t’i shtrirë ato në të gjithë të varrosurit e nekropolit. Një kafkë e vetme nuk është e mjaftueshme për të përligjur një përgjithësim të tillë. Veç kësaj, për këtë argument të shihet kapitulli i pjesës antropologjike në konkluzionet përfundimtare.

info@balkancultureheritage.com