Tempulli i Dianës
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Tempulli i Dianës

Tempulli i Dianës

Në anën perëndimore të buleuterionit është zbuluar një tempull tipik romak mbi podium, i orientuar nga sheshi qëndror i agorasë. Monumenti përfaqëson një ndërtim të thjeshtë me opus testaceum dhe vetëm fasada ka qenë trajtuar me elemente arkitektonike guri. Prej tyre kanë mbetur pjesë arkitrarësh dhe komizash, prej të cilave është e vështirë të krijohet një përfytyrim mbi fasadën. Gjatë gërmimit janë gjetur pjesë të shtatit të Dianës, prej të cilit mund të nxirret përfundimi se tempulli i ishte kushtuar kësaj perëndeshe të nderuar në mënyrë të veçantë në Apoloni.

info@balkancultureheritage.com