Tempulli mbi teatër
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Tempulli mbi teatër

Një tempull i vogël ka qenë ndërtuar rreth mesit të shekullit III p.Kr. në shkëmbinjtë mbi faltoren e Asklepit, në të njëjtin aks përballë hyrjes kryesore të agorasë. Tempulli ishte i tipit prostil, me një volum të thjeshtë paralelpiped me gjatësi 10.80 m, gjerësi 6.48 m dhe lartësi rreth 7 m dhe përsëriste modelin e tempullit të Asklepit, apo të tempujve më të hershëm të Dodonës.

Ruhet relativisht mirë naosi me përmasa 7.28 x 6.48 m dhe bazamenti i skulpturës së perëndisë, së cilës i kushtohej tempulli. Vendosja pranë teatrit mund të presupozojë për identifikimin e tij me Dionisin. Tempulli ka vazhduar të përdoret edhe në periudhën romake, duke shtruar me mozaikë dyshemenë e naosit.

info@balkancultureheritage.com