Tumë e Kodër Kuvez
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Tumë e Kodër Kuvez

Mbi këtë kodër (emri i së cilës në gjuhën shqipe do të thotë “kodër e kuvendeve” pasi, sipas traditës, mbi të ishte zakon të mblidheshin krerët e familjeve të fshatit për të diskutuar çështjet që kishin lidhje me interesat e fisit) gjetjet arkeologjike janë më të dendura. Pronari i atij trualli ka ndeshur shumë herë maja heshtash, shufra metalike dhe tulla. Me të tilla është e mbushur toka në sipërfaqe edhe në ditët e sotme. Një provë e vogël gërmimi e kryer në një tumë që gjendet pak më në jug, nxori në dritë një zgavër me mure të vogla tullash, me gjatësi 2 m, gjerësi 50 cm dhe me lartësi 50 cm. Zgavra kishte dysheme të shtruar me tulla. Mbrojtja e sipërme (apo mbuloja) përbëhej nga tulla të mëdha të vëna tërthorazi njëra kundër tjetrës si punë strehe dyujëse. Përmasat e këtyre tullave ishin: 70 cm gjatësi, 40 cm gjerësi dhe 4 cm trashësi. Brenda zgavrës shtrihej një kufomë, e cila nuk kishte tjetër pajisje përveç një vazoje, të katandisur në copëza të vogla.

info@balkancultureheritage.com