Tumat e Mirditës
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Tumat e Mirditës

Territori, që pranë Troshanit Masiat (Shkodër) shtrihet mes fshatit të Sapës apo Nënshtatit dhe atij të Kodër Gjytezës, jep gjetje të bollshme arkeologjike, nga të cilat niund të nxirret si përftindim se ai ka qenë i banuar më dendur. Gjykoj, gjithashtu, se kishte një farë rëndësie, nëse - siç besoj - do të vlerësohet pasuria e objekteve të gjetura, e cila është e madhe nëse krahasohet me stacione të tjera arkeologjike të Shqipërisë. Edhe përsa i përket tumave, ky vend është i rëndësishëm pasi ruan një numër shumë më të madh të tillash. Megjithatë, ato dëmtohen pareshtur nga përmbytjet dhe nga punimet bujqësore, që ndikojnë në zhdukjen tërësisht apo pjesërisht të pirgut të dheut, e që mund të vërehen me vështirësi nga vëzhguesi që i kërkon. Tuma i përket kategorisë së atyre që janë ruajtur mjaft mirë (megjithatë, vërehet se sa është ulur ajo duke e krahasuar me përmasat e burrit që është ulur aty në të majtë).

Katër tumat e para që po marr tashmë në shqyrtim, gjenden në tri lokalitete të rrethinave të Kuvendit françeskan të Troshanit, i cili gjendet rreth gjashtë orë rrugë në jug-lindje të Shkodrës.

info@balkancultureheritage.com