Varret rrethorë
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Varret rrethorë

Varret me konstruksion cilindrik, karakteristikë për arkitekturën sepulkrale etruske të shekullit VII p.e.s., kanë një ngjashmëri shtangëse me bunkerët e periudhës komuniste. Varret përbëhen prej tamburit, xokolit rrethor të gurtë, brenda të cilit zhvillohet struktura mbajtëse në formë kupole a korridori. Brenda

2.50 m të lartë, gjasisht të mbuluar me çati guri dyujëse. Muret prej orthostatësh vertikalë, veçohen nga platforma nëpërmjet një profili që krijonte një kontrast të fortë dritë hije. Brendia e tij duket se ndahej në dy kate, në të cilët janë futur tërthor nga 4 varre arkë për çdo kat. Si i tillë, ky tip përfaqëson vartin familjar.

Konstruksione të tilla hasen në Cyrene (Libi) dhe Hierapolis (Frygi/Turqi).

info@balkancultureheritage.com