Varri teatër
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Varri teatër

Varri nr. 4 është projektuar nga një arkitekt që i njihte mjaft mirë gjinitë e tjera të arkitekturës. Varri ka formën e një teatri me “shkallare” treçerek rrethore, me diametër 4.65 m. Shkallarja ka dy rreshta ndenjësesh të punuar me cyma reversa, profil të harkuar për mbledhjen e këmbëve (fig. 76). Prej tyre i poshtmi, më i gjerë, për mbështetjen e këmbëve të spektatorëve të rreshtit të sipërm, dhe i sipërmi me një kanal pas vetes për largimin e ujit. Në shkallare mund të uleshin rreth 30 pjesëmarrës të ceremonisë funebredhe ceremonive përkujtimore.77 Në qendër të “orkestrës” ndodhet gropa kubike e varrimit (1.80 x 1.70 x 1.60 m), e mbuluar me pllaka guri të lidhura me plumb. Tri anët e saj zihen nga sofati, përmasat e vogla të të cilit tregojnë se varrimi kryhej me larnaxe, kuti hiri. Në anën e jashtme të “skenës” gjendet hyrja e miniaturizuar dotike.

info@balkancultureheritage.com