Sulltan Ibrahimi 1640-1648
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Sulltan Ibrahimi 1640-1648

Vendin e sulltan Muradit e mori vëllai i tij, Ibrahimi. Sadrazami Kemankesh Kara Mustafa Pasha bëri ç'ishte e mundur për të mbajtur administratën.

Fushata në Girit (Kretë)

Gjatë rrugës së tij për në Egjipt, Symbyl Agai, një ish-zyrtar i oborrit osman, u ndal nga një bandë korsarësh të krishterë. Ata e martirizuan, ia morën të gjitha pasuritë që kishte me vete, dhe më pas i shitën në Girit (Kretë), një ishull venedikas. Osmanët dërguan drejt Kretës një forcë prej më shumë se 100 anijesh në pranverën e vitit 1055/1645. Sanxhakbejlerët e vendeve bregdetare dhe Garb Oxhakllarët (Trablusgarb (Libi), Tunizi dhe Xhezair po ashtu iu bashkuan fushatës me forcat e tyre detare. Pas një rrethimi që zgjati 54 ditë, Kështjella e Hanjas iu dorëzua muslimanëve, të cilët e thirrën Ezanin Muhammedijje dhe ngritën aty flamujt muslimanë. Por osmanët i lejuan të krishterët të largoheshin nga qyteti, caktuan disa njësi ushtarake për të mbrojtur tregun, dhe nuk e prekën dhe as nuk e plaçkitën qytetin. Kjo sjellje e përsëritur e tyre, në kundërshtim me ideologjinë e krishterë, tregon qytetarinë e osmanëve dhe të shoqërisë së tyre.

Lufta midis Devletit Osman dhe Republikës së fuqishme detare të Venedikut, vazhdoi për vite me radhë, periudhë gjatë të cilës flota venedikase bllokoi Ngushticën e Dardaneleve që të parandalonte përforcimet për muxhahidinët në Girit. Ndërkohë, Sulltan Ibrahimin e rrëzuan nga froni i tij në vitin 1058/1648 me pretekst çmendurinë.

info@balkancultureheritage.com